Працюємо: Пн-Сб: 8:30 - 17:30; Неділя: вихідний;

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

Печерська

Київ, вул. Старонаводницька 13,
прим. 126 В в літері А, секція "Д"

БОЛЮЧІ ВІДЧУТТЯ ПІД ЧАС МЕНСТРУАЦІЇ ТА ГОРМОНАЛЬНИЙ ЗБІЙ: ЯК ЦЕ ПОВ`ЯЗАНО?

Болючі місячні іноді вважаються нормою. Статистика стверджує, що сильні болі під час менструацій (дисменорея) регулярно відчувають 10-15%, періодично – до 70% жінок дітородного віку. Насправді, це не норма, а порушення менструальної функції, скорегувавши яку, можна позбутися від болю.

У багатьох з них біль і стан дискомфорту призводять до втрати працездатності протягом 1-3 днів. Такий стан клініцисти не відносять до самостійного захворювання, але пов’язують його з порушенням менструального циклу, яке проявляється переймоподібними або тягнучими болями внизу живота і в поперековій ділянці в період менструальної кровотечі. Болі можуть посилюватися іншими неприємними симптомами: головним болем, нудотою, непритомністю. Причина виникнення болю полягає в спастичних маткових скороченнях, під час яких відбувається відторгнення ендометрію.

В основі дисменореї можуть лежати нейрогенні, метаболічні та психологічні порушення, що необхідно брати до уваги при діагностиці.

ПРИ ЯКИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ ВИНИКАЄ ДИСМЕНОРЕЯ?

Для дівчат-підлітків характерна первинна дисменорея, причину якої ідентифікувати важко. В основі первинної дисменореї лежить накопичення простагландинів – фізіологічно активних речовини – в ендометрії матки, які викликають її спастичні скорочення. Надлишкова продукція простагландинів є результатом зміни гормонального фону в період статевого дозрівання.

Виникнення менструальних болів може провокувати гормон вазопресин. Підвищення його рівня в крові призводить до застою крові в тканинах малого тазу.

ДІАГНОСТИКА Й ОБСТЕЖЕННЯ

При діагностиці дисменореї лікарі «Здравиці» враховують вік жінки, супутні або перенесені захворювання, дані загального огляду, ультразвукового дослідження. Якщо вік пацієнтки не перевищує 25-30 років і при обстеженні не виявлено інших захворювань, діагноз первинної дисменореї найбільш імовірний. Для підтвердження діагнозу лікар призначає ряд аналізів і проб. Необхідна оцінка гормонального фону, в першу чергу визначення рівня естрадіолу. Якщо хворобливі відчуття під час менструації з’явилися у жінки 30 років і старше, це може вказувати на розвиток ендометріозу або зростання міоматозного вузла.

ЛІКУВАННЯ:

Багато жінок думають, що хворобливі менструації є нормою, і тривалий час обмежуються прийомом болезаспокійливих засобів. Без встановлення правильного діагнозу ці заходи часто призводять до поступового посилення больового синдрому. Навіть якщо за допомогою протизапальних засобів вдається лікувати біль, необхідно з’ясувати її причину, що особливо важливо при вторинній дисменореї.

При первинній дисменореї лікування спрямоване на відновлення гормонального фону і зниження больового синдрому. Перше завдання вирішується застосуванням гормональних препаратів, вибір яких визначається ступенем тяжкості дисменореї.

Ігнорувати менструальні болі не варто. Якщо не усунути причину, яка їх викликає, на додаток до неприємних відчуттів і наслідків можливого гінекологічного захворювання можна отримати зниження статевого потягу і навіть безпліддя.

Хворобливі місячні – не привід відкладати важливі справи на потім. З’ясуйте причини недуги, скоректуйте їх відповідним лікуванням та живіть без болю!

Звертайтесь за допомогою до гінекологів «Здравиці», вони обов’язково допоможуть!

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

01015, м. Київ вул. Старонаводницька, 13, прим. 126 В в літері А, секція Д

Працюємо:

Пн-Сб: 8:30 - 17:30

Неділя: вихідний

Наші телефони:

0 800 33 69 61