Працюємо: Пн-Сб: 8:30 - 17:30; Неділя: вихідний;

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

Печерська

Київ, вул. Старонаводницька 13,
прим. 126 В в літері А, секція "Д"

ФІБРОЕЗОФАГОГАСТРОДУОДЕНОСКОПІЯ (ФЕГДС) – ШВИДКА ТА ЯКІСНА ДІАГНОСТИКА

ФЕГДС (фіброезофагогастродуоденоскопія) – це спеціальна медична процедура, в ході якої виконується дослідження стравоходу, шлунку та початкового відділу кишечника за допомогою спеціального приладу – ендоскопа. Лікарі скорочено називають її ендоскопією, а ті пацієнти, яким довелося пройти її – зондуванням. Таке слово вони пояснюють тим, що в ході процедури стравохід вводиться ендоскоп («ковтають зонд»).

ФЕГДС дозволяє докладно вивчити стан слизової оболонки та виявити деякі захворювання на ранніх стадіях, коли вони ще легко піддаються лікуванню. Крім того, під час процедури лікар може виконати забір матеріалу для подальшого дослідження в лабораторії. Іноді це є чи не єдиним методом достовірної діагностики хвороби, що особливо актуально для лікування злоякісних пухлин.

Крім того, цим способом успішно лікують хімічні опіки стравоходу та стінок шлунку, а також внутрішні кровотечі із стравохідних вен. З інших переваг можна назвати ефективне визначення кровоточивих місць у шлунку, виявлення причин виникнення нудоти і печії, і навіть взагалі, будь-яке вивчення патологій шлунково-кишкового тракту.

ПОКАЗАННЯ ДО ФЕГДС?

  • запальний процес у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту (езофагіт, гастрит, дуоденіт);
  • виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки;
  • підозра на шлунково-кишкову кровотечу;
  • підозра на пухлину в стравоході, шлунку або дванадцятипалій кишці.

НАЙВАЖЛИВІШІ ПРАВИЛА ПІДГОТОВКИ ДО ФЕГДС: за два дні до процедури слід повністю відмовитись від алкоголю та гострої їжі. А ось курці можуть зітхнути з полегшенням, оскільки на їхню звичку це правило не поширюється. Відмовитися від куріння потрібно лише за кілька годин до візиту до лікаря. Паління безпосередньо перед процедурою провокує виділення шлункового соку, що може бути причиною невірно встановленого діагнозу.

Ще одне важливе правило: ФЕГДС має проводитися на повністю порожній шлунок. Якщо процедура призначена на ранковий час, пацієнту не можна їсти після 20.00 попереднього дня, а якщо вона планується після обіду, зранку допускається легкий сніданок. Нехтування цим правилом може викликати дискомфорт та блювання у пацієнта, а для лікаря – утруднить вивчення стінок шлунку. Оптимальною їжею вважаються страви з овочів, фруктів, риби та курки. Горіхи та шоколад їсти не рекомендується, тому що у хворому шлунку вони переробляються дуже довго.

ЯК ПРОХОДИТЬ ФЕГДС У МЕДИЧНОМУ ЦЕНТРІ «ЗДРАВИЦЯ»?

ФЕГДС шлунку займає зовсім небагато часу – трохи більше 10 хвилин. Якщо є необхідність взяття матеріалу для досліджень (біопсія), цей час збільшується до 15 хвилин. Також ми проводимо експрес-методом обстеження на хелікобактер як основний причинний фактор гастродуоденіту та виразкової хвороби. ФГДС є абсолютно безболісною процедурою, проте при її проведенні можливе виникнення невеликих неприємних відчуттів та дискомфорту, що пов’язано з введенням ендоскопа у ШКТ та нагнітанням повітря, яке необхідне для кращого огляду органів. Але процедура справді неприємна. Особливо для людей із сильним блювотним рефлексом. Не бійтеся, що не зможете нормально дихати із трубкою у роті. Її діаметр становить лише 8-11 міліметрів.

Під час проведення ФЕГДС лікар спостерігає зображення внутрішніх стінок шлунку на екрані монітора як реального часу. Сучасна апаратура для діагностики, яка є у медичному центрі «Здравиця», дозволяє отримати якісні знімки з високою роздільною здатністю, які потім можуть бути роздруковані та додані до медичної карти хворого. Після вилучення ендоскопа пацієнт почувається нормально і відразу може йти додому.

Бажаєте зробити ФЕГДС у одній із найкращих клінік Печерська (Київ)? Звертайтесь у «Здравицю», наші фахівці проведуть діагностику швидко, якісно і безболісно!

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

01015, м. Київ вул. Старонаводницька, 13, прим. 126 В в літері А, секція Д

Працюємо:

Пн-Сб: 8:30 - 17:30

Неділя: вихідний

Наші телефони:

0 800 33 69 61