Працюємо: Пн-Сб: 8:30 - 17:30; Неділя: вихідний;

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

Печерська

Київ, вул. Старонаводницька 13,
прим. 126 В в літері А, секція "Д"

Клініка сімейної медицини «Здравиця» склала календар профілактичних щеплень

Клініка сімейної медицини «Здравиця» склала календар профілактичних щеплень

У календар профілактичних щеплень включено чотири розділи: щеплення за віком, щеплення за станом здоров’я, щеплення, які проводяться за епідемічними показаннями, рекомендовані щеплення.

Перше щеплення, яке роблять малюкові відразу в пологовому будинку – проти вірусного гепатиту В. Вона захистить малюка від небезпечного інфекційного захворювання, що передається з кров’ю і має серйозні наслідки. При вірусному гепатиті В дуже велика ймовірність розвитку цирозу печінки. Це особливо актуально, якщо мама сама страждає вірусним гепатитом В, тобто є носієм австралійського антигену. У цьому випадку дитина перше щеплення отримує в пологовому будинку, не пізніше 12 годин після народження, а потім – в 1, 2, 12 місяців. Діти, чиї мами не є носіями HBS-Ag, прищеплюються за іншою схемою: в першу добу життя в пологовому будинку, потім, в 1 місяць і в 6 місяців. Цим дітям можна вакцинацію проти вірусного гепатиту В поєднати з щепленням проти кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту та гемофільної інфекції в 3,4 або 5 місяців.

Вакцина БЦЖ забезпечить дитині захист від туберкульозу. В Україні, на жаль, вкрай несприятлива епідемічна ситуація щодо цього захворювання. Тому вкрай важливо забезпечити захист малюкові з самого народження. Вакцина БЦЖ вводиться внутрішньошкірно у верхню частину лівого плеча на 3-7 добу життя дитини. Ревакцинація в 7 років буде проводитися дитині тільки в разі негативної реакції на пробу Манту.

АКДС-вакцина захищає дитину від таких небезпечних для життя людини інфекцій як дифтерія, коклюш і правець. Ці захворювання особливо важко протікають у дітей перших років життя. Тому АКДС – вакцинація проводиться, починаючи з 3 місяців життя, потім в 4 і 5 місяців і ревакцинація – у 18 місяців. В даний час в Україні з’явилися ацелюлярні (безклітинні) вакцини. Вони мають ряд істотних переваг перед традиційною цельноклеточной АКДП вакциною, тому що рідше викликають поствакцинальні реакції і мають більш стабільним імунітетом. Тому, вакцинацію дітям з високим ризиком розвитку післявакцинальних ускладнень рекомендується проводити ацеллюлярной АКДП вакциною.

Профілактика поліомієліту проводиться двома видами вакцин – інактивованої (ІПВ) і оральної (тобто приймається через рот у вигляді крапель) поліомієлітної вакциною (ОПВ). Інактивована вакцина проти поліомієліту більш ефективна, тому що вводиться внутрішньом’язово, що дозволяє забезпечити точність дозування. Вона також більш безпечна щодо небажаних реакцій на щеплення, тому що збудники поліомієліту в ній вже вбиті, а в ОПВ присутні живі поліовірусу. Тому 3 і 4 місяці для вакцинації використовується інактивована вакцина в обов’язковому порядку. Для третьої вакцинації в 5 місяців і ревакцинації в 18 місяців, а також всіх подальших вікових вакцинацій використовується ОПВ вакцина, хоча ІПВ вакцина може бути використана на будь-якому етапі вакцинації.

У всьому світі дітей раннього віку прищеплюють від гемофільної інфекції. Її збудником є ​​бактерія Haemophilus influenze (найбільш небезпечний її тип b (Hib). Вона є причиною таких серйозних захворювань у дітей як менінгіт (запалення оболонок головного мозку), запалення легенів і може мати смертельні наслідки, в силу того, що організм дитини до 5 років не може самостійно, без щеплення, адекватно протистояти цій бактерії.

У новому Календарі профілактичних щеплень в Україні передбачена щеплення Hib-вакцинами в 3,4 місяці і ревакцинація в 18 місяців, які можуть проводитися моновакцинами і комбінованими вакцинами з Hib-компонентом.

Кір, краснуха і паротит – інфекції, часто зустрічаються в дитячому віці, які можуть призводити до таких важких ускладнень як енцефаліт, втрата зору і слуху, а також ураження статевих органів. Вакцинацію для профілактики кору, краснухи та паротиту рекомендується проводити комбінованою вакциною у віці 12 місяців.

рекомендовані щеплення

До рекомендованим щеплень відносяться такі, які не є обов’язковими, проте завдяки їх застосуванню з’являється можливість уникнути ряду неприємних, а іноді, важких інфекційних захворювань.

Вітряна віспа

Це захворювання є висококонтагіозна і охоплює, найчастіше, цілі дитячі колективи. Тяжкість захворювання варіює від легкого ступеня до важкої з ускладненнями у вигляді менінгітів, енцефалітів і т.д.

Вакцинація проти вітряної віспи проводиться дітям старше 1 року до 12 років одноразово, старше 13 років двічі з інтервалом в 4 тижні.

грип

Грип – небезпечне вірусне захворювання, яке часто протікає з різними ускладненнями, а іноді призводить до летального результату. Підступність цієї недуги полягає в тому, що щорічно віруси грипу мутують і видозмінюються. Тому, одного разу набутий імунітет діє тільки один сезон, а в наступному році необхідно формувати новий захист. Для цього рекомендовано щорічно робити щеплення вакциною проти грипу, розробленої відповідно

Клініка сімейної медицини "Здравиця"

01015, м. Київ вул. Старонаводницька, 13, прим. 126 В в літері А, секція Д

Працюємо:

Пн-Сб: 8:30 - 17:30

Неділя: вихідний

Наші телефони:

0 800 33 69 61